Pěší pouť mužů na Svatý Hostýn

13.06.2011 09:32

V pátek 10. června kolem osmé hodiny večerní vyrazil otec Jan a s ním 10 mužů z Lidečka a Horní Lidče na pěší pouť z Lidečka na Svatý Hostýn. Cesta dlouhá asi 45 km vedla po lesních cestách Vsetínských a Hostýnských Vrchů.

Od fary jsme šli kolem kapličky k rozcestníku na Lázu, odkud se šlo z kopce na Trubiska a dále do Pozděchova, kde jsme byli kolem desáté hodiny večerní. Začínalo se stmívat, a tak když jsme míjeli rozhlednu Vartovna, už jsme měli rozsvícené čelovky. Na Syrákově jsme před půlnocí vytáhli svačinu, doplnili energii a trochu spočinuli. Při přecházení silnice nad Všeminou nám dovezl Jirka Fusek spacáky, za což mu děkujeme, a my jsme zalehli v lese a snažili jsme se spát (ne každému se to zcela zdařilo). Po třetí hodině ranní (asi po dvou hodinách spánku) jsme už byli opět na cestě a když začali zpívat ptáci, už jsme se opět dostali do tempa a mířili jsme k rozcestníku Baťková nad Hošťálkovou, kde proběhla ranní modlitba. Poté jsme prošli kolem pramene Dřevnice (blízko chaty Troják) a dostali jsme se už na hřebenovou stezku s krásnými výhledy.

Pak následovalo několik sestupů a výstupů, z nichž nejnáročnější bylo několikakilometrové stoupání na nejvyšší bod celé trasy - na kopec U Tří kamenů. Tady jsme posnídali, namazali nohy a vydali se na poslední část cesty, která byla příjemná s krátkým stoupáním na kopec Skalný, odkud už byla Bazilika jako na dlani. První z nás dorazili k Bazilice před desátou hodinou, trochu jsme se opláchli, převlekli, vyčistili boty a šli na mši. Po mši společné foto, oběd a cesta domů.

Všichni jsme byli nadšení a příští rok jdeme určitě znovu a doufáme, že nás bude víc.

—————

Zpět